Wat is Alexandertechniek

Alexandertechniek

F.M. Alexander

Change involves carrying out an activity

against the habit of life.


F.M. Alexander

Wat is Alexandertechniek?

Alexandertechniek is een bewegingsleer ontwikkeld door Frederick Matthias Alexander, een Australisch acteur (1869-1955).

De Alexandertechniek brengt niet alleen baat bij vele vormen van pijn en ongemak zoals rugpijn, schouderpijn, hoofdpijn, RSI enz, maar leert je ook met meer aandacht (mindful) en bewustzijn in het leven te staan.


De techniek helpt je om de handleiding voor jezelf terug te vinden; je leert welke bewegings- en denkpatronen ongunstig zijn, hoe deze te stoppen, en te vervangen door een meer optimaal gebruik van jezelf.


Met de techniek leer je jezelf aan te sturen zodat je beweegt in vrijheid, soepelheid en lichtheid. Op die manier zet Alexandertechniek een veranderingsproces in gang waarin je fysieke lichaam en je mentale ik beter gaan samenwerken. Op weg naar steeds beter, vrijer, lichter.


Alexandertechniek is geen therapie maar een leerproces; het is de techniek van verandering. Verandering in hoe je je lichaam gebruikt, maar ook hoe je je lichaam aanstuurt met je denken. Maw, je leert jezelf op een andere manier mindful te "gebruiken". Zo verhoog je je vaardigheden, zelfs bij gecompliceerde bewegingen, en heb je meer bewegingsvrijheid, zowel in je handelen als in je denken.


F.M. Alexander kampte met stemproblemen tijdens het acteren, en omdat zijn dokters niets verkeerds konden vinden, is hij zelf op zoek gegaan naar een manier om zijn probleem op te lossen. Uiteindelijk is zijn techniek een levenswerk geworden dat nu, meer dan 100 jaar later, nog elke dag zijn verdiensten bewijst.


Terug naar overzicht Alexandertechniek

Ease of Movement - Marianne Schenck - Laarstraat 89 - 2610 Wilrijk  - 0488 21 75 44 - marianne@easeofmovement.be - BE0826633406